A Történelem Levelezőverseny felhívása

Az új tanévben az általános iskolák 5-6-7-8. évfolyamos tanulói számára ismét megrendezzük országos

történelem levelező versenyünket.

A verseny hat fordulóból áll, egy-egy feladatlap két A4-es oldalon, e tanévtől színes nyomtatással 5–8 feladatot tartalmaz.. A feladatok alapvetően a tananyaghoz kapcsolódnak, de lesznek olyanok is, amelyek megoldása kutatómunkát is igényel, amivel az önálló ismeretszerzés képességét, a problémamegoldó gondolkodás fejlődését szeretnénk segíteni. A feladatlapokhoz mellékelünk egy-két lap olvasmányt, a feladatlapokon lesznek az olvasmánnyal kapcsolatos kérdések is. A versenyre egyéni– és csapatverseny kategóriákban lehet jelentkezni. A csapatversenyt egy osztályból jelentkező 2–4 fős csoportoknak ajánljuk, akik megbeszélhetik egymással a feladatokat, együtt vagy egymással is versenyezve külön-külön dolgozhatnak, de egy csapat csak egy megoldást küldhet be (az eredeti példányon). A kiemelkedőbb képességű gyerekeknek inkább az egyéni versenyformát javasoljuk. A döntéshez és kedvcsinálónak is ajánljuk az előző évek honlapunkon elérhető mintafeladatlapjait.

A feladatokat októbertől márciusig a tantervhez igazodóan havonta postázzuk (rendre az okt. 9., nov. 6., dec. 4., jan. 19., febr. 19., márc. 16. heteken), a megoldásokat általában három hét alatt kell elkészíteni és beküldeni. A verseny végén az elért összpontszámot, helyezést, teljesítményt tanúsító oklevéllel együtt a kijavított feladatlapokat is visszaküldjük a gyerekeknek.

Nevezési díj egyéni- és csapatverseny kategóriában 4000 Ft, ami csapatverseny esetén megoszlik a résztvevők között. A nevezési díjat a költségek növekedése miatt emelnünk kellett, de többet is nyújtunk: öt forduló helyett hat fordulót, színes nyomtatást, és az olvasmányok terjedelme is növekszik. Tavalyi versenyünk 1–10. helyezettjei a nevezési díjból kedvezményt kapnak, amiről nekik külön értesítést küldtünk. A nevezési díj a feladatlapok kiküldésének, a dolgozatok kijavításának, visszaküldésének minden költségét tartalmazza.

Versenyünkre október 5-ig várjuk a jelentkezéseket fenti elérhetőségeinken e-mailben (faxon, levélben) a következő adatok megadásával: név (csapatvezető neve vagy csapat fantázianeve, tagok névsora), évfolyam, tantárgy, levelezési cím irányítószámmal. A levelezési cím az iskola címe (versenyző, csapat, tanár nevével) vagy a lakcím (csapatvezető címe). Javasoljuk, hogy e-mailben jelentkezzenek, hogy a jelentkezést azonnal visszaigazolhassuk és a felmerülő kérdéseket gyorsan tisztázhassuk. A jelentkezéseket nyilvántartásba vesszük, a tanulók az első feladatlapot térítésmentesen kapják, a nevezési díjat csak októberben, az első feladatlap kézhezvétele után kell majd belföldi postautalványon vagy átutalással befizetni. Amennyiben átutalásos, különösen alapítványi befizetéshez előzetesen számlára van szükség, azt az első feladatlap megérkezése után emailben, a kódszámok és a számla címzettjének pontos megadásával igényeljék.

Titok Oktatásszervező BT